Wat is OrthoManuele geneeskunde

De basis van de OrthoManuele Geneeskunde werd in 1965 gelegd door de Amsterdamse arts mevrouw M. Sickesz (1923). Zij stelde vast dat veel klachten van het bewegingsapparaat te maken hebben met kleine, corrigeerbare afwijkingen van de wervelkolom, het bekken en de overige gewrichten. Vervolgens ontwikkelde zij een methode om deze afwijkingen op systematische wijze te corrigeren en zo de klachten te behandelen.

Het ontstaan van standafwijkingen

Het uitgangspunt bij deze methode is dat alle 120 kleine gewrichtjes in de rug samen voor grote bewegingen moeten zorgen. De rug lijkt hierbij op een spanconstructie: een beweging in het ene gewricht heeft weer andere bewegingen elders tot gevolg. In de loop van het leven kan de balans in deze constructie verstoord raken door inwerkende krachten. Voorbeelden hiervan zijn een val op de heup of het hoofd, een auto-ongeval, vertillen, verdraaien of verstappen.

In veel gevallen zal het lichaam in staat zijn om zich volledig te herstellen. Als de impact echter dusdanig is dat herstel door het lichaam niet mogelijk is dan zal het lichaam zich aan gaan passen aan de standsveranderingen en een nieuwe balans vinden in een houding die niet meer natuurlijk is.

het ontstaan van klachten

In deze nieuwe balans ontstaat een andere (niet symmetrische) spanning in de banden, pezen en spieren. De gewrichtjes tussen de wervels zullen hele kleine standsveranderingen vertonen en gaan fixeren. Dit begint meestal laag in de rug, maar daarna ook in het midden en hoog in de rug en vaak zelfs de nek. Hierdoor zal de gehele wervelkolom minder goed gaan functioneren. De spieren zullen asymmetrisch aanspannen en kunnen op termijn stijf, stram en pijnlijk gaan aanvoelen. De gefixeerde wervels kunnen irritatie veroorzaken aan banden en pezen en ook aan het aangrenzende zenuwstelsel met uitstraling in arm of been tot gevolg. Behalve deze klachten van het bewegingsapparaat kunnen ook andere klachten optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, maagzuurvorming en obstipatie.

Openingstijden

We hebben variƫrende openingstijden. We zijn op werkdagen telefonisch te bereiken van 09.00 uur tot 13.00 uur. Buiten die tijden kunt u een boodschap achter laten op ons antwoordapparaat. We bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

Praktijk
Spineclinic
Mahoniehout 10-12
1507 ED Zaandam
Tel. 075 6700570

Wie zijn wij

Wouter
Wouter Schuller

Arts OMG

Meer info »

Marianne
Marianne Welten

Arts OMG

Meer info »

Cornelie
Cornelie Noothoven
van Goor

Arts OMG

Meer info »

Kasper
Kasper Huetink

Arts OMG

Meer info »