Wat is Musculoskeletale Geneeskunde

Artsen Musculoskeletale Geneeskunde (MSK-artsen) behandelen, meestal langdurig bestaande, klachten van het bewegingsapparaat zoals rugpijn, bekkenpijn, nekpijn, maar ook bijvoorbeeld knieklachten, enkelklachten en schouderklachten. De MSK-arts maakt voor zijn behandeling gebruik van verschillende technieken. Binnen onze praktijk hebben de artsen zich toegelegd op het behandelen van klachten door het toepassen van gewrichtsmobilisaties. Aanvullend wordt er in sommige gevallen ook gebruikt gemaakt van specifieke stabilisatietraining. In onze praktijk wordt geen gebruik gemaakt van injectietechnieken of andersoortige pijnbehandeling, Indien het nodig is, dan kunnen wij u verwijzen naar collega MSK-artsen die zich hebben toegelegd op bovengenoemde behandelingen.

De basis van de door ons toegepaste behandelmethode met mobilisatietechnieken werd in 1965 gelegd door de Amsterdamse arts mevrouw M. Sickesz (1923-2015). Zij stelde dat veel klachten van het bewegingsapparaat te maken hebben met kleine, corrigeerbare afwijkingen van de wervelkolom, het bekken en de overige gewrichten. Vervolgens ontwikkelde zij een methode om deze afwijkingen op systematische wijze te corrigeren en zo de klachten te behandelen

Het ontstaan van standafwijkingen

Het uitgangspunt bij deze methode is dat alle 120 kleine gewrichtjes in de rug samen voor grote bewegingen moeten zorgen. De rug lijkt hierbij op een spanconstructie: een beweging in het ene gewricht heeft weer andere bewegingen elders tot gevolg. In de loop van het leven kan de balans in deze constructie verstoord raken door inwerkende krachten. Voorbeelden hiervan zijn een val op de heup of het hoofd, een auto-ongeval, vertillen, verdraaien of verstappen.

In veel gevallen zal het lichaam in staat zijn om zich goed te herstellen. Als de impact echter dusdanig is dat herstel door het lichaam niet mogelijk is dan zal het lichaam zich aan gaan passen aan de standsveranderingen en een nieuwe balans vinden in een houding die niet meer adequaat is.

het ontstaan van klachten

In deze nieuwe balans ontstaat een andere (niet symmetrische) spanning in de banden, pezen en spieren. De gewrichtjes tussen de wervels zullen hele kleine standsveranderingen vertonen en gaan fixeren. Dit begint meestal laag in de rug, maar daarna ook in het midden en hoog in de rug en vaak zelfs de nek. Hierdoor zal de gehele wervelkolom minder goed gaan functioneren. De spieren zullen asymmetrisch aanspannen en kunnen op termijn stijf, stram en pijnlijk gaan aanvoelen. De gefixeerde wervels kunnen irritatie veroorzaken aan banden en pezen en ook aan het aangrenzende zenuwstelsel met uitstraling in arm of been tot gevolg. Behalve deze klachten van het bewegingsapparaat kunnen ook andere klachten optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, maagzuurvorming en obstipatie.

Telefoon:
075 6700570

E-mail:
info@spineclinic.nl

Openingstijden

De openingstijden variëren. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 09:30 uur tot 15:00 uur. Buiten die tijden kunt u een boodschap achter laten op ons antwoordapparaat. Wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

Locaties:
Zaandam
Provincialeweg 152-154
1506 ME Zaandam

Let op: Het is hier betaald parkeren. De kosten bedragen €2,80 per uur.

Amstelveen
Bouwerij 4
1185 XX Amstelveen

De ingang bevindt zich aan het einde van de parkeerplaats achter de slagbomen. U kunt aanbellen bij SpineClinic of Fysioresult (2de etage), de deur wordt dan voor u open gedaan. Let op: De parkeerplaats achter de slagboom is een privé parkeerplaats. U kunt uw auto aan de overkant van de weg op de algemene parkeerplaats zetten.

Amsterdam
Molenpad 15-A
1016 GL Amsterdam

SpineClinic Amsterdam bevindt zich in hetzelfde gebouw als Profysio.

Wie zijn wij

Wouter
Wouter Schuller

Arts MSK

Meer info »

Marianne
Marianne Welten

Arts MSK

Meer info »

Cornelie
Cornelie Noothoven
van Goor

Arts MSK

Meer info »

Kasper
Kasper Huetink

Arts MSK

Meer info »

Jim
Jim van der Maat

Arts MSK

Meer info »